Nabízíme očkování proti psincovému kašli. Aplikace je velmi jednoduchá.

Co je psincový kašel?

Psincový kašel (infekční laryngotracheitida), je akutní infekční onemocnění psů, které postihuje hrtan, průdušnici a průdušky.
Je způsobeno několika typy původců. Z virových etiologických agens se na infekci podílí virus parainfluenzi psů typu 2 a psí adenovirus typu 2. Po infekci těmito viry dochází k rozsáhlému poškození sliznice dýchacího aparátu, které umožní osídlení této sliznice bakteriemi.
Nejčastěji jsou to Bordetella bronchiseptica, dále pak bakterie z rodů Pseudomonas, Klebsiella, Pasteurela a Streptococus.

Jak a kde se může Váš pes nakazit?

Onemocnění se přenáší kapénkovou infekcí (kašlání, kýchání) nebo přímým kontaktem (nos na nos). Rizikovými místy pro šíření onemocnění jsou prostory s větším množstvím psů (například útulky, psí hotely) a na výstavách, svodech a podobně. V městských čtvrtích s vyšší koncentrací psů může sojít k nakažení při společném venčení nebo na cvičištích.
Onemocnět mohou psi v každém věku.

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Onemocnění může probíhat jako krátkodobá akutní infekce za příznaků kašle nebo jako těžká životohrožující bronchopneumonie. Nekomplikovaný průběh infekce trvá obvykle 5-14 dní a je provázen suchým kašlem s expektorací hlenu, někdy také s dávením. Tento stav je majitelem často mylně popisován jako zvracení. Těžké formy onemocnění bývají provázené horečkou, apatií, vlhkým kašlem, případně ztíženým dýcháním.

Jaké jsou možnosti léčby?

Velmi často postačuje symptomatická léčba, tj. Léky proti kašli, léky povzbuzující obranyschopnost organismu. Je třeba, aby zdravotní stav vždy posoudil veterinář, který stanoví postup léčby.

Jak předcházet onemocnění?

Pro prevenci rozvoje infekce je na trhu dostupná živá vakcína pro intranasální aplikaci. Po použití této vakcíny se protektivní imunitní odpověď vyvíjí už po 3 dnech po vakcinaci. Cílem této vakcinace je omezit kolonizaci sliznice dýchacího aparátu mikroorganismy a zabránit rozvoji klinických příznaků.
Vakcína je bezpečná i pro březí feny a štěňata od 2 týdnů stáří. Revakcinace se provádí až po roce. Vakcinace se zejména doporučuje pro psy v chovatelských a výcvikových zařízeních, psích hotelech, před hromadnými akcemi (výstavy, svody, soutěže), psům, kterým by kašel zhoršil průběh jiného onemocnění (kardiaci), starým a oslabeným jedincům.